Aceasta pagina defineste anumite informatii privitoare la dispozitive portabile si nu numai, android sau ios. Diferente in ceia ce priveste acestea, ce se poate face pe una si nu pe cealalta.

Postări populare

joi, 17 mai 2018

Am instalat 10.5 Leopard pe PowerBook G4

Am cautat pe internet si se pare ca modelul acesta nu permite boot de pe usb poate doar in open firmware(linie de comanda) si se pare ca nici unitatea optica dvd nu permite boot pe double layer dvd , acest sistem de operare necomprimat ajungand pana la 7,5gb. Pentru aceasta instalare am folosit primul cd de instalare de la OS 10.4 Tiger si un stick usb de 8gb.
Hardul la PowerBook il am de 80gb. Trebuie stiut ca pe unele sticuri de 8gb nu o sa incapa imaginea sistemului de operare 10.5 Leopard. Daca nu ai reusit cu ce e pe link
Prima parte a instalarii a fost sa copii imaginea de boot pe usb, am cautat pe net si am gasit o imagine iso acesta fiind un format comun desi ar fi mers si dmg sau ccda parca mai este.
Am folosit programul gratuit pentru windows denumit TransMac cu care am realizat procedeul de restaurare a imaginii de dvd.
Partea a doua a fost sa pornesc cu cd de 10.4 Tiger si dupa incarcarea completa am accesat DiskUtility si am impartit in doua(2) partitii hardul. Am facut o partitie mare pentru instalarea sistemului de operare si alta partitie mica anume de 8gb pe care am restaurat imaginea de boot de pe usb denumita de mine kit. Trebuie doar sa selectezi prin drag&drop sursa si tinta.
Dupa aceasta am avut grija sa scot dvd inainte sa restartez, chiar si usb. Inainte de a confirma operatiunea de restart sistemul v-a intreba ce disc de pornire(boot) selectam intrucat repartitionand am sters sistemul de operare deja instalat. Selectam partitia pe care s-a facut restaurarea imaginiii de boot si gata.
Ca un pont in timpul instalarii daca nu iti doresti sa dureze pana peste 60min poti sa dai custom la instalare exact la ultima faza inainte de inceperea instalarii si poti debifa multe lucruri cum ar fi initial drivere de imprimante(aproximativ 5gb) sau suport de traducere pentru diferite limbi, a se retine aspectul ca nu este vb de limba interfata ci pur si simplu suport pentru dictionarul din acele limbi de conversatie care ocupa aproximativ 2gb. Sincer parerea mea la acest punct orice este posibil sa debifati puteti debifa este doar un lucru care nu se poate debifa acesta fiind instaleru sistemul de operare in sine.
Inca un lucru de retinut este ca de acum partitia kit o sa apara pe springboard(desktop) si aceasta o sa fie accesibila si din meniul boot cand tii apasat butonul option cand se aude gondul de start, deci o sa se poata reinstala sistemul oricand.
Pareri, doresti detalii, poti sa lasi coment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea.

Poate sa te intereseze si...